Media center
Lokala nyheter

Intervju med Ila Bergström, Director Financial Services

Stockholm, 02 mars 2018 -  

 

CGI arbetar aktivt med att öka andelen kvinnor inom IT-branschen. Vår målsättning inför år 2025 är att öka andelen kvinnliga ledare i vår organisation till 50%. Under ett antal veckor har ni nu fått möjligheten att träffa våra kvinnliga medlemmar ur den svenska ledningsruppen. Men självklart finns det många inspirerande ledare runt om i landet på CGI!

Inför Internationella Kvinnodagen den 8:e mars vill vi passa på att lyfta några av dessa ledare. I dag får ni träffa Ila Bergström, Director Financial Services.

Ila har en Civilingenjörsexamen i grunden och inledde sin karriär på Ericsson. Snart insåg hon dock att det var IT hon ville satsa på. Under åren har Ila arbetat på både Ericsson, Vodafone och Tieto. Sedan 2015 har hon arbetat på CGI och idag är hon tillförordnad chef för hela bankenheten med personalansvar för ett 80-tal medarbetare.

Varför valde du att börja jobba inom IT?

Jag tycker att IT-branschen är spännande i och med att den är så mångfacetterad. Den utvecklar sig så enormt snabbt, vilket passar min personlighet.
Jag pluggade elektroteknik på KTH och tog en Civilingenjörsexamen med inriktning mot såväl Elektronik som Communications. Eftersom jag då hade siktet inställt på Telecom gjorde jag mitt exjobb på Ericsson och fick även mitt första jobb där. Jag insåg emellertid ganska snabbt att det var IT jag ville satsa på, dels för att det är ett område där det händer otroligt mycket, dels för att det ger ett stort spelrum, en bred bas för att kunna jobba med många olika branscher.

Berätta mer om din karriär

Jag har haft förmånen att jobba med flera stora internationella företag där jag har kunnat utvecklas på många olika sätt. Under åren på Ericsson, Vodafone, Tieto och nu CGI har jag jobbat i väldigt många olika roller. I början av min karriär jobbade jag som Java-utvecklare, Systemledare och IT-arkitekt.

Sedan många år tillbaka har jag haft olika positioner i ledande ställning och ledarrollen kommer väldigt naturligt för mig. Min karriär har präglats av min drivkraft att bygga det vinnande teamet och att ta till vara på individernas potential på bästa sätt. Jag valde även att arbeta utomlands under en tid, på Vodafone i London, där jag fick erfarenheter som jag idag inte skulle vilja vara utan. 2015 tog jag klivet över till CGI och till en roll som konsultchef inom Financial Services.

Hur har resan på CGI sett ut sedan dess?

Jag har haft en mycket intressant och lärorik resa på CGI.

Efter att, som konsultchef, haft ansvar för ett par kunder inom banksektorn blev jag för några månader sedan tillfrågad att bli tillförordnad chef för hela vår bankenhet. Så idag är jag ytterst ansvarig för alla våra bankkunder, samt ett 80-tal medarbetare. I denna roll arbetar jag bland annat med att förvalta och vidareutveckla befintliga kunder samt att bearbeta nya kunder. Det handlar framförallt om att förstå kunderna och branschens utmaningar och mappa dessa mot våra tjänster, så att vi blir det bästa valet för våra kunder.

Vad är mest spännande med ditt jobb?

Alla fantastiska människor som jag jobbar med, såväl kunder som medarbetare! Alla möten, diskussioner och idéer ger mig en enorm energi. Jag tycker också att pulsen som denna roll innebär är mycket spännande.

Varför bör man välja CGI som nästa arbetsgivare?

Jag tycker att vi tar väl hand om våra medarbetare och hjälper dem att växa och utvecklas. Men det är också mycket upp till dig. Om du visar att du vill utvecklas och jobbar hårt, har du mycket goda chanser i en karriär på CGI. Det finns många fantastiska ledare att inspireras av och utvecklas med.

Vilket råd skulle du vilja ge till unga kvinnliga studenter?

Stå på dig! Visst har jag upplevt att jag får kämpa hårdare som kvinna i en mansdominerad bransch, och även om det inte ska vara så, har det bidragit till att jag är där- och den - jag är idag.
Skaffa dig bra mentorer! Det har hjälpt mig mycket att ha kloka bollplank.
Våga! Vi tjejer brukar vara lite mer försiktiga, men jag säger; lita på dina förmågor och låt inte rädslan att misslyckas stoppa dig.