Media center
Lokala nyheter

Ny iBeacon-applikation från CGI förbättrar biblioteksbesökarnas upplevelser på Göteborgs Stadsbibliotek

Sweden, 04 juli 2018 -  

CGI har tagit fram och implementerat en ny digital guidelösning – Biblioteket – utformad för att förbättra medborgarnas upplevelser på bland annat bibliotek och museer. Med hjälp av iBeacon-teknologi identifierar appen Biblioteket var en besökare finns i en byggnad och kan levererar stöd i form inomhusnavigation och guidade turer. Den erbjuder också detaljerad information till besökarna, besvarar frågor, visar evenemangskalendrar och ger unikt stöd till människor med funktionsvariationer.

Appen Biblioteket

Biblioteket är en app som har tagits fram av CGI i Sverige för Stadsbiblioteket Göteborg. Den bygger på CGI:s Nexus-plattform och kan användas för att förbättra besökarens upplevelse, inte bara på bibliotek och museer, utan även i parker, turistattraktioner och andra offentliga platser – var som helst i världen. Utöver att förbättra trafiken från besökare och deras engagemang minskar den på den administrativa bördan så att personalen istället kan fokusera på att ge bättre service, och hjälper samtidigt till med att spara på resurser och minska kostnader.

Biblioteket har fått ett varmt mottagande av de 25 biblioteken i Göteborg”, säger Rebecca Odin Ekström, bibliotekarie vid Stadsbiblioteket i Göteborg. ”Den är kopplad till hela vår katalog med material, vilket gör det enkelt att hitta och reservera ett objekt, liksom att planera ett besök till biblioteket utifrån kommande evenemang.”

Den intelligenta staden

Som en del av det som ofta kallas den intelligenta staden, där ny teknologi och nya plattformar används för att förbättra medborgarnas livskvalitet och service, använder Biblioteket Bluetooth-teknik för avgöra var en besökare befinner sig och visa relevanta tjänster för just den platsen.

Appen Biblioteket utvecklades ursprungligen för att möta den ökande efterfrågan på flerspråkiga guidade turer för arkitektur- och konstutställningar. Under utvecklingen för Stadsbiblioteket i Göteborg lades ett antal funktioner till, till exempel en interaktiv frågelek, evenemangskalender och chattmöjligheter.

”Efter att vi har implementerat lösningen på Stadsbiblioteket Göteborg har vi fått förfrågningar från museer och andra institutioner i Europa och Nordamerika”, säger Pär Fors, Sverigechef på CGI.

”Lösningen handlar om att använda avancerad digital teknologi för att leverera bättre offentliga tjänster och se till att besökarna får den bästa möjliga upplevelsen.”

Biblioteket kan laddas hem gratis i Apple iOS (iPhone och iPad) och Chrome.