Media center
Lokala nyheter

Snabbast i loopen målet för CGI-stödda Delft Hyperloop II

Sweden, 18 juni 2018 -  

Den 19 juni presenterar eleverna i teamet Delft Hyperloop II sitt futuristiska fordon Hyperloop Pod ATLAS 01. Under sommaren i år kommer laget att tävla i Kalifornien där utmaningen gäller att vara snabbast runt SpaceX testloop. Bakom studenternas team finns Rijkswaterstaat, NS, ProRail och CGI som hjälper till med kompetens och innovationsstöd.

Hyperloop Pod ATLAS 01Hyperloop är en teknik för tågtrafik genom vacuum i rör vilket gör det möjligt att med lågt motstånd kunna fraktas mycket snabbt – hastigheter på upp till 1200 km/t pratar man ibland om. Konceptet presenterades av Elon Musk, som för de flesta är mest känd för bilmärket Tesla.

Hyperloop Pod ATLAS 01 visas nu för den nederländska allmänheten för första gången innan den ska skeppas till USA där tävlingen Hyperloop Pod Competition 2018 äger rum den 22 juli. Arrangören är Elon Musks rymdföretag SpaceX. Tävlingen handlar enbart om en sak; den som uppnår den högsta hastigheter runt den 1,2 kilometer långa testbanan i Hawthorne, Kalifornien, vinner.

Sedan september 2017 har de 37 studenterna i Delfts studentteam arbetat hårt för att optimera hastigheten. Den här designen vann första pris vid den allra första SpaceX Pod-tävlingen år 2017, men inte på grund av att den vara snabbast utan säkrast och mest effektiv.

För att nå högre hastighet än de 384 km/t som man noterades för 2017 har man gjort konstruktionen lättare och utvecklat tekniken med permanentmagneterna som få podden att sväva över banan. CGI hjälper studenterna med olika komponenter kring IT-systemen.

För mer information, se https://delfthyperloop.nl/en/