Bygg nya affärslösningar med HoloLens


Bygg virtuella hus, visualisera instruktioner eller förenkla komplexa utbildningar. Med Mixed reality-teknik öppnas helt nya möjligheter för företag i alla branscher. CGI har tagit fram en egen plattform med Microsofts HoloLens som bas.

Table

Tänk dig att du ska bygga ett hus. Du åker till tomten, sätter på dig ett par glasögon och ser på plats hur huset kommer se ut i full skala, hur det kan se ut om du vrider lite på det och om du förstorar vissa exteriöra detaljer. Du kan till och med gå in i modellen och titta på utsikten från fönstren.

Allt detta är möjligt med den nya MR-lösning – Mixed reality – som CGI utvecklat med Microsofts headset HoloLens som bas. HoloLens är ett slags förstorade glasögon som har en inbyggd dator för att hantera och projicera tredimensionella bilder, så kallade hologram.

CGI var ett av de första företagen i Europa att ta del av den nya tekniken i våras och har nu lanserat plattformen HoloTagger, som kan användas i en rad olika branscher.

 

Anders Markstedt, CGI

– Intresset bland våra kunder är väldigt stort. Vi har bland annat ett pilotprojekt med företaget 3D där vi ska leverera 3D-modeller av hus, säger Anders Markstedt, projektledare på CGI.

Poängen med MR är att du kombinerar den riktiga världen och den digitala, till skillnad från i Virtual reality där du går in i helt andra världar. I MR utgår du från det rum där du befinner dig.

"På till exempel en läkarutbildning kan du få upp en anatomisk modell av människan, se hur hjärtat pumpar blod och hur muskelsenorna sitter ihop."

– Vi kan skapa lösningar för en mängd olika företag, framför allt inom industrin. Ta en tekniker som är ute och felsöker ett problem. Han kan ju till exempel få upp en maskin i genomskärning och sen med hjälp av en kollega ringa in den sladd som måste bytas ut, förklarar Anders Markstedt.

Ett annat användningsområde är inom utbildningssektorn:

– På till exempel en läkarutbildning kan du få upp en anatomisk modell av människan, se hur hjärtat pumpar blod och hur muskelsenorna sitter ihop.

Ett av CGI:s pilotprojekt sker just nu i samarbete med Västerbottens läns landsting. Här hjälper CGI till att visualisera arbetsmoment och provdata tillsammans med Biobanken Norr.

– De har fyra miljoner biologiska prover med blod och dna i frysar. Det står 100 rör i varje låda, men ibland hamnar rören på fel ställe. Med hjälp av HoloTagger kan vi inventera alla rör och se att alla rör hamnar på rätt plats, säger Anders Markstedt.

Under hela hösten har Anders Markstedt varit ute på kundmöten för att berätta om den nya tekniken. Med HoloTagger finns ett antal teknik- och affärsmoduler som är generiska för olika verksamheter vilket innebär att flera kunder kan dela på utvecklingskostnader och snabbare – och billigare – få tillgång till den nya tekniken.

– Det finns ett oerhört sug efter den här tekniken. Och det kommer hända ännu mer i framtiden när utrusningen blir mindre och lättare. När vi kan plocka in virtuella objekt i den fysiska världen digitaliserar vi på riktigt, säger Anders Markstedt.

Text : Johan Wickström


Vad är vad i den virtuella världen?

Virtual Reality – En total upplevelse som ersätter din fysiska värld. Till exempel Oculus Rift, HTC Vive.

Augmented Reality – Presenterar digital information om den fysiska miljön runt omkring dig. Till exempel Google Glass.

Mixed Reality – Kombinerar virtuella 2D- och 3D-objekt med den fysiska världen. Till exempel HoloLens.

Transform your world with Holograms