Så kommer blockchain ändra vår vardag


Om två år kommer vi att ha en internetvaluta som är lika självklar som e-post. CGI:s expert Robert Book reder ut begreppet blockchain.

Att bitcoin är en digital valuta vet många om, men egentligen är det tekniken bakom som är det riktigt innovativa.

– Bitcoin i sig är så klart intressant, men det är när vi börjar titta på tekniken, blockchain, som det blir riktigt intressant, säger Robert Book, payment solutions manager på CGI.

Idag används blockchain-tekniken till olika typer av kryptovalutor, det vill säga digitala valutor som är baserade på matematiska principer, till skillnad från de traditionella valutorna där människor och organisationer bestämmer över valutan.

– Om man ser till vår svenska krona så är det ju Riksbanken som ger ut den. Det traditionella banksystemet är också involverat i nästan alla transaktioner som utförs när vi utför en betalning som inte är en kontantbetalning, förklarar Robert Book.

Så vad är då poängen med blockchain och kryptovalutor?

Robert Book menar att snabbheten, den låga transaktionskostnaden och de globala möjligheterna är några viktiga aspekter.

– Genom att använda blockchain som teknik gör du en överföring på ett kick. En överföring till ett annat bankkonto utanför Sverige tar i vanliga fall lång tid och kostar väldigt mycket att utföra. Kryptovalutor är en global lösning och så länge du har internetuppkoppling spelar det ingen roll var du befinner dig. Transaktionen går lika snabbt ändå.

I och med att ingen tredje part är inblandad så går det att hålla kostnaderna nere.

– Det är en mycket billig lösning om man jämför med dagens betallösningar.

"Snabbheten, den låga transaktionskostnaden och de globala möjligheterna är styrkan med blockchain"


Men varför inte använda vanlig valuta som vi alltid gjort?

– Personligen tror jag inte det ena utesluter det andra. Det finns många ställen där kryptovaluta är en bra lösning.

Att förklara begreppet blockchain är inte helt lätt. Enkelt kan man säga det är en kedja av block som vart och ett innehåller en transaktion. Kedjan är öppen för samtliga deltagare, som kan se alla transaktioner sedan starten – och varken kedjan eller blocken går att ändra. Blockchain tillhandahåller alltså samma reskontra till alla deltagare och denna information uppdateras samtidigt på alla ställen nästan i realtid.

Enligt Robert Book är bankerna mycket intresserade av tekniken, som till exempel skulle kunna användas vid värdepappersaffärer.

– I och med att alla deltagare kan se alla transaktioner så skulle behovet av mellanhänder minska drastiskt.

Även företag som inte har en direkt koppling till finanssektorn skulle kunna använda sig av blockchain, till exempel när man behöver bevis på vem som äger något eller vid kontraktshantering.

Men det är inte bara företag och banker som kan dra nytta av tekniken. För privatpersoner kommer det kunna revolutionera marknaden. Robert Book nämner till exempel delar av världen där banksystemet inte är så välutvecklat och många människor får sin lön i kontanter. Där skulle kryptovaluta kunna vara en bra lösning. Även gästarbetare som åker till andra länder och arbetar för att sedan skicka hem pengar till sin familj skulle kunna använda sig av tekniken.

– Sen får vi inte glömma att det finns en mycket stor efterfrågan på en egen internetvaluta. Tänk dig att du surfar runt och oavsett vilken sajt du är på eller vilket land den hör till så finns en gemensam internetvaluta som du kan betala med.

Blockchain-tekniken utvecklas i ett rasande tempo och enligt Robert Book har området en enorm potential.

– Om två år tror jag vi kommer ha en internetvaluta som är lika självklar som e-post är idag, säger Robert Book.

2016

Kontakta en expert

Financial Services team

Kontakta en medlem från Financial Services teamet för att få svar på din fråga.

Kontakta mig