Idag slår den årliga konferensen om eHälsa, Vitalis, upp dörrarna och vi på CGI är självklart på plats som vanligt. Välkommen till vår monter B07:34!

Digitaliseringen – med alla dess utmaningar och möjligheter – står naturligtvis i fokus inom vård-, hälso-och omsorgssektorn, precis som i andra branscher.

Digital transformation kan vara en oändlig uppgift. Men man kan också välja att stycka elefanten i mindre bitar och gå in för ett konkret förändringsprojekt i taget. Det kan vara klokt att börja där nya och avgränsade lösningar verkligen ger konkret nytta. På så sätt kan man få fler positiva till att sedan fortsätta förändringresan med större projekt, som att digitalisera dokumenthanteringen eller modernisera hela journalsystemet.

På CGI har vi exempel på några nya lyckade digitaliseringslösningar som löser ett konkret problem. Och dessutom på ett sätt där det blir enkelt att räkna hem nyttan – både för brukarna, vårdgivarna och politikerna.

En sådan lösning är eFrikort, som nu på allvar börjar införas i landsting runt om i landet. Landstinget Uppsala, som var först ut för drygt tre år sedan, har räknat ut att automatiseringen av högkostnadsskyddet frigör tid för sjukvårdspersonalen motsvarande sju årsarbetstider. Dessutom blir köerna i kassan kortare och patienterna slipper komma ihåg att bära med sig pappersremsor för att försäkra sig om att de inte betalar för mycket.

Sedan dess har eFrikortet införts även hos Stockholms Läns Landsting och i Landstinget Östergötland och vi håller som bäst på att rulla ut lösningen till ytterligare fyra landsting. Jag ser verkligen fram emot att visa upp eFrikortet för övriga intresserade i vår monter på Vitalis, eftersom jag tror att det är just en sådan lösning som kan bli ett viktigt och handfast steg på vägen mot effektiv digitalisering. På Vitalis kommer jag också med stort intresse lyssna till programpunkten ”Från årsmodell 1958 till Framtidens betalningar i vården – eFrikort och patientens balanskonto” (onsdag 6/4, kl: 14-15 i sal A1). Gör mig gärna sällskap!

En annan innovativ lösning som finns att se i vår monter går under arbetsnamnet ”Gizmo-finder”. Just nu testas en pilot av den på Thorax-avdelningen på Sahlgrenska sjukhuset i samarbete med Innovationsslussen inom Västra Götalandsregionen. Det handlar återigen om en digital lösning på ett konkret och mycket analogt problem – att hålla reda på all den utrustning och apparatur som finns på t ex ett sjukhus.

Med Gizmo-finder kan resurser som rullstolar, sängar och medicinsk apparatur spåras digitalt med hjälp av iBeacon-teknologi. Vinsterna är att sjukvårdspersonalen kan lägga sin tid på vård istället för att jaga runt efter utrustning. Dessutom ger lösningen en möjlighet att kartlägga nyttjandegraden av de olika resurserna, så att man varken köper för få eller för många av varje sak. Idén till lösningen kom till under en innovationscamp, ett arbetssätt som CGI ofta tillämpar för att hitta de mest innovativa lösningarna.

På CGI satsar vi på området hälsa, både internationellt och lokalt. Därför kommer vår monter, förutom etablerade svenska lösningar som t ex omsorgssystemet Treserva, också innehålla exempel på några av de lösningar vi implementerat hos över 1 000 vårdinrättningar över hela världen. 

Jag ser fram emot inspirerande och lärorika dagar på Vitalis i Göteborg. Kanske vi ses?

 

PS. Missa inte min kollega Sten Olof Öhlunds föreläsning om ”Interoperabillitet - förmåga till samverkan mellan vårdaktörer med hjälp av informationsinfrastrukturer” på torsdag kl: 10:30 i rum A3/A4.

 

Add new comment

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blog moderation guidelines and term of use