Tjänstebankir och läkarsubstiutions-bikerider...  Ja, kreativiteten flödade när 80-talet personer workshoppade under proffsig ledning av #hejdigitalt och Hyper Island under Almedalsveckan. Efter ett antal paneldebatter infinner sig viss leda av alla vackra ord som sägs och hur mycket god vilja som finns - ge oss något konkret, tack! Det seriösa syftet med nämnda workshop var att vi efter 1,5 timme överlämnade en konkret (läs dokumenterad) lista på 100 nya yrkestitlar till yrkeshögskolan på Gotland för att de inom 1-2 år ska ta fram nya utbildningar för våra unga som möter den nya digitaliserade arbetsmarknaden. Brilliant tänkt, nyskapande och en replik på vad jag hörde av Mikael Damberg, Näringsminister, häromdagen säga "-Politik avgör inte allting". Nej - just det, vi är duktiga inom branschen på att själva vara med och utforma den.

Att vi behöver flera olika kompetenser när vi både ska jobba längre, och under vår levnad bygga vår karriär i takt med den snabba utvecklingen är ett faktum. Enligt undersökningar i USA så är studenter idag jämfört med för femtio år sedan sämre på att minnas fakta. Man är idag så van vid att söka reda på information och att koppla ihop den, att man inte värdesätter egen lagrad information lika mycket. En annan viktig aspekt i framtiden är kontinuerlig konsekvensanalys av arbetsutövningen, när t.ex. färre förolyckas i trafiken, vilket är en utmärkt konsekvens av förarlösa bilar och säkrare trafikövervakning, kommer antalet organdonatorer att minska. Tanken svindlar, därav alla kreativa titlar ovan. Det är spännande och kul med digitalisering!

Nu avslutar jag mitt Almedalsbloggande - men följ mig gärna på @GronbergMattias - och önskar alla en skön sommarhelg.

About this author

Picture of Mattias Grönberg

Mattias Grönberg

Digital Transformation Lead

Mattias har under flera år arbetat som managementkonsult inom områdena strategisk verksamhetsstyrning, förändringsledning och beslutstöd. På CGI har han i olika roller arbetat med affärsutveckling och kunderbjudanden, varit konsultchef och har nu ansvar för CGI:s erbjudande och kommunikation kring Digital Transformation.

Add new comment

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blog moderation guidelines and term of use