Vill du skapa förändringar så gäller det att starta på det mänskliga planet! Rubriken ovan är tagen från ett mejl jag fick av en kollega som jag hjälpte. Jag förstod hennes situation och jag visste vad som behövdes för att komma framåt, och visst blir man glad av att arbeta tillsammans!

Jag är en entreprenör, vilket även innefattar en annan egenskap. Om jag har ett behov av någon annan och denne säger nej, eller kräver en massa saker i gengäld så struntar jag i det och ser det som en utmaning istället, där jag på ett kreativt sätt skall ta mig förbi detta lilla fartgupp. Detta eftersom jag har en mycket större vision än så, jag ger mig inte. Entreprenörerna är extremt viktiga i alla organisationer och tro inte att ni kan stoppa dem, inte om de är riktiga entreprenörer!

För några år sedan drev jag ett antal idéer som jag inte kom framåt med tillräckligt snabbt, jag tycker inte att jag fick rätt förståelse i organisationen. Så jag tog hjälp av mitt nätverk och  samlade in namn på personer som stödde mina idéer, från alla nivåer i företaget. Idén gick under namnet ”Anarchy in the UK or employee driven innovation” och var ganska likt det som Kickstarter är idag, men begränsat till ett företag. Mitt tillvägagångsätt var inte helt timat med vilka vi var och hur vi då arbetade med Innovation. Ska man verkligen som entreprenör tänka på timing? Att ta hand om innovation och för den delen entreprenörer kräver mod för att det utmanar. När företag inte levererar det som aktieägarna förväntar sig så blir ledning trängda och har svårt att agera på ett sätt som främjar innovationer. Jag tar inte ett nej för ett nej, men jag springer ännu fortare om någon säger ja!

Nu har jag en global VD som utsetts till den mest innovativa VD:n i Canada. Vår svenska VD Pär Fors kom för ett tag sedan förbi min plats på Göteborgskontoret då han var på besök. Han stannade och berättade om en sak han hört på radionyheterna på morgonen och att han hade en idé! Jag högg direkt och såg möjligheten. Det händer saker om vi har människor som vill. Engagemang, mod och vilja är riktigt bra ledarskap!

 

About this author

Picture of Martin Högenberg

Martin Högenberg

Innovationsexpert

Följ Martin Högenberg i sociala medier Martin drivs av viljan att förändra människor och organisationer med nya möjligheter som kommer med det digitala. Som ansvarig för innovation på CGI Sverige leder Martin med hjälp av gamification för ...

Add new comment

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blog moderation guidelines and term of use