I mitt dagliga jobb med att hjälpa våra kunder och partners inom Internet of Things (IoT) och molnsatsningar hör jag uteslutande diskussioner om ”hur?” och ”vad?”.  Däremot ställer man allt för sällan den grundläggande frågan ”varför?” Har vi totalt missat att motivera varför vi ska genomföra en satsning? Räcker det idag med att hävda att ”alla andra satsar inom IoT/cloud”?

Tyvärr är detta förhållningssätt till de här trendbegreppen utbrett. Jag har sett stora företag satsa enorma summor inom dessa områden utan att fundera över hur de ska få tillbaka sina pengar - eller ens ifrågasätta varför de väljer att överhuvudtaget inleda satsningen.

Missförstå mig inte – jag är övertygad om att både moln- och IoT-satsningar många gånger kan vara både rätt och lönsamt. Konsten är att börja i rätt ände.

Därför jobbar jag och mitt team alltid först med att besvara frågan ”varför?”, enligt modellen ”The Golden Circle”. Först därefter funderar vi över ”hur?” och sist ”vad?” Svar på dessa frågor ska vi normalt kunna hitta i affärsplanen, men ibland återfinns de inte ens där.

Genom att arbeta på ett strukturerat sätt kan vi säkerställa att idén eller satsningen inte hamnar i papperskorgen.

Det hela är egentligen ganska enkelt och kan tillämpas i många olika sammanhang.  Jag t ex funnit att ”The Golden Circle” också fungerar när sonen ska välja sin framtida utbildning. Jag har gett honom rådet att först fokusera på varför han ska fortsätta gå i skolan. Först därefter hur han ska gå till väga för att slutligen fundera vad han är intresserad av och välja linje eller skola.

Även de bästa idéerna hamnar i papperskorgen om man inte har ett strukturerat sätt att hantera dem och jobba fram alla svaren.

Jag förstår att det finns en hets kring molnsatsningar och att du inte vill hamna på efterkälken. Men tänk efter före!  Fråga dig varför just ditt företag ska välja Cloud eller IoT.  Jag vet att svaret finns att hitta i företagets strategiska mål, vet du?

Bengt-Åke Claesson
Senior Advisor Cloud/IoT på CGI

About this author

Picture of Bengt-Åke Claesson

Bengt-Åke Claesson

Senior Advisor Cloud/IoT

Bengt-Åke har under flera år arbetat som affärsområdeschef inom telecom med global tjänsteleverans, service, support och produktutveckling. På CGI har han haft olika ledande roller inom IoT/Cloud och arbetar nu med strategisk affärsutveckling och kunderbjudanden. Bengt-Åke personifierar digital innovation.

Add new comment

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blog moderation guidelines and term of use