Mikael Damberg inledde gårdagens DT-paneldebatt med att ta upp svenskens förtjusning i att bygga självmedvetenheten genom att jämföra sig i internationella studier och vårt nagelfarande av den nationella rankningen - varför är vi inte bäst i klassen? Vi ser ett större skifte i ekonomin men nya produkter och tjänster kommer inte ut på marknaden i tillräcklig takt. Digitaliseringen innebär i klarspråk att vi inte kommer att bli lika beroende av arbetskostnader i framtiden. Därför vill Damberg satsa på en ny industrialiseringsstrategi - istället för en industrikansler lanserades under dagen ett innovationsråd med fyra företrädare - som ska arbeta under ett år.

Panelen diskuterar och menar att småföretag som samarbetar i strategiska kluster bör ta Sverige till att bli en volymnation på geniala innovationer med möjlighet att skala upp produktionen för att ge jobbtillfällen nationellt. En annan trend är att satsa på att bli mjukvaruföretag - Stockholm med sin fin-tech kluster är ett exempel.

Damberg tar tillbaka initiativet med att säga "-Politik avgör inte allting!" och talar om en digital boost, t.ex. är ordet digitalisering det mest förekommande bland programpunkterna i Almedalen jämfört med för ett par år sedan. Innovation och digitalisering har ett större utrymme i den offentliga debatten idag. Han radar upp en rad åtgärder som regeringen vidtagit, men medger också att de digitala utmaningarna kräver större åtagande än vad en svensk regering (oavsett färg klarar av) t.ex. behöver Europa enhetlig lagstiftning för digitala marknader.

Med exemplet på en starkväxande bransch - spelbranschen - avrundar panelen med en humoristisk vinkling att Sverige fortfarande två starka fördelar jämfört med konkurrerande tillväxtmarknader:

- Under stor del av året bor vi i ett mörkt land som spenderas inomhus med något underhållande (läs programmering/spel).

- Vi är duktiga på grupparbete - vilket visat sig viktigt i moderna organisationer.

About this author

Picture of Mattias Grönberg

Mattias Grönberg

Digital Transformation Lead

Mattias har under flera år arbetat som managementkonsult inom områdena strategisk verksamhetsstyrning, förändringsledning och beslutstöd. På CGI har han i olika roller arbetat med affärsutveckling och kunderbjudanden, varit konsultchef och har nu ansvar för CGI:s erbjudande och kommunikation kring Digital Transformation.

Add new comment

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blog moderation guidelines and term of use