Med höjda ögonbryn och frågande blick ställdes frågan av flera personer i min omgivning när jag berättade att jag skulle börja arbeta som konsultchef på CGI i Jönköping.

Men… du kan väl inte programmera?

Nej, just det, jag kan inte programmera. Och då är det extra bra att CGI inte har anställt mig för att programmera, utan för det som passar mina kvalifikationer, vilket är ledarskap, kommunikation och försäljning.

Jag har alltid gjort lite annorlunda val, men denna gång blev jag blev uppriktigt förvånad över reaktionerna. Jag möttes av skepsis, förundran och en rejäl släng av avundsjuka men som tur var också av hejarop och gratulationer. Det finns inga bevis, men bakom min rygg kunde jag höra viskande röster ”ja…vi får väl se hur länge hon klarar det”

Och gissa vad? Jag har klarat det alldeles utmärkt! För jag har ett jäkla driv, fötterna på jorden och har hållit mina fingrar borta från all programmeringskod.

Har mitt jobb varit enkelt? Knappast. Men svårigheten har inte berott på att jag arbetar i IT-branschen, utan att mitt arbete innehåller en del utmaningar som behöver hanteras. Precis samma typer av utmaningar som finns i andra branscher; att maximera beläggningsgrad, försäljning och vinstmarginaler.

Jag gjorde rätt val den där dagen i juni 2015 när jag signerade mitt anställningsavtal. Det är fantastiskt att få möjligheten att verka och bidra i ett företag som går bra och i en bransch som är på stark frammarch. Med våra tekniska lösningar och system förbättrar vi tillvaron för många människor, både i deras yrkesroller och privatliv.

Hur kommer det sig då att inte fler vill göra samma sak som jag? Det är tydligt att vi som arbetar i IT-branschen inte har förmågan att förklara vad vi gör på ett bra och tydligt sätt. Vi slänger oss med tech-termer och halva vårt vokabulär kan bestå av engelska ord i avsaknad av svensk översättning. Jag förstår att IT-branschen kan verka komplicerad.

För att attrahera kompetenta medarbetare till vår bransch behöver vi berätta hur de kan bidra med sin kunskap i vår verksamhet. För att vi ska kunna fortsätta den utvecklingsresa som pågår i samhället behöver vi bli fler. Just din branschkunskap kan vara en avgörande nyckelfaktor för hur ett nytt IT-system designas och hur funktionaliteten blir.

Hos oss spelar inte kön, nationalitet och/eller ålder någon roll. Vi vill ha med dig på vår resa mot framtiden! Välkommen till CGI!

För att locka fler kvinnor till vår bransch är vi bland annat med och sponsrar Women in Tech som är Nordens största event med fokus på kvinnor i tech sektorn.

CGI är också sedan ett antal år tillbaka en aktiv deltagare i IT- och telekomföretagens mentorprogram för kvinliga ledare inom IT/telekom, Womentor. Inom ramen för Womentor arbetar adepter och mentorer för att öka andelen yrkesverksamma kvinnor i IT- och telecomföretag i Sverige. Under 2017 har jag tillsammans med min kollega Susanne Dahl äran att få arbeta med dessa viktiga frågeställningar tillsammans med ett 30-tal kvinnliga branschkollegor. 

About this author

Picture of Petra Holmbäck

Petra Holmbäck

Konsultchef

Petra brinner för ledarskap, kommunikation och affärsutveckling. Hon har lång erfarenhet av teamutveckling, företagsledning, ledningsgrupps - och styrelsearbete. Petra är konsultchef i Jönköping och har tidigare drivit ett bemannings - och rekryteringsföretag med fokus på IT-rekrytering. Hon kommer senast från Jordbruksverkets IT-avdelning där hon utarbetade ...

Add new comment

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blog moderation guidelines and term of use